Spritz, negroni i wiele więcej – wszystko z kofeinowym kopnięciem!
Zastrzyk kofeiny z porannej kawy to dla wielu codzienna rutyna, a jeśli jesteś fanem naparów na bazie fasoli, prawdopodobnie znasz radość z espresso martini.
Ale potencjał koktajli kawowych jest większy, niż mogłoby się wydawać, twierdzi Dave Cutler, szef działu fitness Lavazza. Mając ponad 10 lat doświadczenia w branży kawowej (i wiele więcej jako miłośnik kawy), zapytaliśmy go, jak najlepiej wykorzystać kawę w swoich eksperymentach miksologicznych.
Przeczytaj: Nowa runda „Shogun” nabiera kształtów – ale nadal nie da się sfilmować Japonii
„Kawa jest tak wszechstronnym składnikiem o szerokiej gamie smaków i aromatów – od gatunków i odmian roślin, geografii gospodarstwa, wysokości i terroir po profil palenia. Każdy krok ma wpływ na efekt końcowy” – wyjaśnia.
„Ta różnorodność otwiera świat możliwości dla koktajli, które są mieszanką składników w wielozmysłowym doświadczeniu. Fascynuje mnie to, jak kawa może odgrywać różne role w koktajlu. Jako dominująca postać w Espresso Martini, kawa znajduje się w centrum. Ale może to być również subtelny nośnik, który dodaje głębi i złożoności, nie przewyższając go”.
Lavazza Signature Espresso Martini
Wskazówka Dave’a: Syrop Earl Grey może wydawać się niezwykły, ale aromat bergamotki w Earl Grey naturalnie łączy się z kawą, ponieważ jest to typowy smak kawy etiopskiej. Zapewnia równoważącą goryczkę, która równoważy słodycz rumu.

Składniki (na porcję):
- Kawa (zalecana: Lavazza Opowieści z Mediolanu, Rzymu lub Neapolu, mielona): 40 g (parzona)
- Pokój z okazji 18. rocznicy Flor de Caña: 40 ml
- Syrop Earl Grey: 20 ml (patrz przygotowanie poniżej)
- Roztwór soli fizjologicznej: 1 g (1 część soli na 5 części wody)
Wyposażenie:
Shaker, miarka, szklanka typu rocks (do serwowania), sitko, mrożona szklanka coupe
procedura:
- Zaparz espresso: Użyj 18 g zmielonej kawy z 40 g wody o temperaturze 95°C.
- Syrop Low Earl Grey:
- Sypaną herbatę Earl Grey zalać wrzątkiem (w proporcji 10:1).
- Pozostaw do zaparzenia na 5 minut.
- Dodaj 10 części kandyzowanego złota i mieszaj, aż się rozpuszczą.
- Przecedzić do sterylnej butelki i odstawić do ostygnięcia.
- Wymieszaj składniki: W shakerze wymieszaj kawę, rum, syrop i solankę.
- Wstrząs: Napełnij lodem i energicznie potrząśnij, aż dobrze ostygnie.
- Odmiana: Przecedź do zamrożonego kieliszka coupe.
- Serwer: Nowy! Dostosuj słodycz lub moc kawy do smaku.
Café Negroni
Najważniejsza rada Dave’a: Spróbuj tutaj kawy o smaku czekoladowym i pomarańczowym. Już pomarańczowe bittery i robaczywość nadają cytrusowe nuty, więc kawa z kwaskiem pomarańczowym i czekoladową bazą sprawdza się doskonale.

Składniki (na porcję):
- Gin Tanqueray Sewilla: 30 ml
- Pojemność: 30 ml
- Wermut Cocchi: 30 ml
- Kawa mielona: 5 g
- Skórka pomarańczowa: 1 (do dekoracji)
Wyposażenie:
Staromodne szkło, szklanka do mieszania, łyżka prętowa, miarka, nóż, filtr do kawy V60
procedura:
- Wymieszaj składniki: Wymieszaj gin, Campari i wermut w szklance do mieszania z lodem.
- Przygotuj lód: W razie potrzeby użyj tłoka do lodu do bloku lodu/piłki.
- Zaparz kawę: Umieść filtr V60 na karafce, dodaj 5 g grubo zmielonej kawy.
- Odcedź i zaparz: Wlej zimne negroni przez kawę, aby uzyskać niepowtarzalny smak.
- Udekoruj: Obierz pomarańczę, wyciśnij olejki i ułóż na wierzchu.
- Serwer: Nowy! Dostosuj ilość kawy do smaku.
Calima Fruit Smash
Najważniejsza rada Dave’a: kawa i owoce świetnie do siebie pasują. Ziarno kawy to pestka wiśni kawowca, która ma naturalną słodycz. Jasno palona kawa podkreśla te nuty.

Składniki (na porcję):
- Kawa parzona na zimno: 40 ml
- Gin Sipsmith Zesty Orange: 20 ml
- Gin Sipsmith Sloe: 20 ml
- Sok z cytryny: 20 ml
- Syrop cukrowy: 10 ml (proporcja 2:1)
- Roztwór soli fizjologicznej: 1 g
- Liście mięty: 6
- Jeżyny: 2
- Marakuja: 0,5 (przekrojona na pół do dekoracji)
Wyposażenie:
Shaker, miarka, szkło typu rocks, sitko
procedura:
- Wymieszaj składniki: Wstrząśnij kawą, ginem, sokiem z cytryny, syropem, solą i miętą.
- Wstrząs: Napełnij lodem i dobrze wstrząśnij.
- Odmiana: Przecedź do zamarzniętej szklanki typu rocks.
- Dekoracja: Na wierzch posyp połówką marakui (z jeżyną w środku) i miętą.
- Serwer: Nowy! Dostosuj owoce i miętę do smaku.
Koktajl Spritz
Najważniejsza wskazówka Dave’a: Tutaj kawa jest dodawana do ginu ze zużytymi fusami z kawy – zrównoważona, bezkofeinowa alternatywa.

składniki:
- Infuzja ginu No.3: 25 ml (500 ml ginu + 30 g zużytej kawy)
- Odrzucony wermut Cascara: 25 ml
- Fernet Branca: 7,5 ml
- Syrop z hibiskusa: 10 ml
- Ferrari Trento (wino musujące): 50 g
- Napoje bezalkoholowe: 50 g
- Pomarańczowa łódka: 1
- Gałąź mennicy: 1
procedura:
- Zaparzanie ginu: Wlej gin na zużytą kawę (np. V60) i pozostaw do zaparzenia.
- Zrób syrop z hibiskusa: Wymieszaj suszony hibiskus z wrzącą wodą i cukrem.
- Napełnij szklankę lodem.
- Dodaj gin, wermut, fernet i syrop.
- Na wierzch z winem musującym i sodą.
- Udekoruj pomarańczą i miętą.
Koktajle kawowe: co robić
, a czego nie
- Wstrząśnięte koktajle (np. Espresso Martini): Użyj espresso lub cold brew, aby uzyskać słodszą odmianę.
- Mieszane koktajle: Zaparzać grubo zmieloną kawą przez filtr.
- Unikaj gotowych likierów/syropów kawowych: Zrób własne z różnymi cukrami (cukierki, demerara) i aromatami (Earl Grey, hibiskus).
- Eksperyment: Spróbuj różnych kaw, alkoholi i słodzików!
Ciesz się swoimi kreacjami koktajli kawowych – i bądź kreatywny! ☕🍸
Czytaj dalej The Sport: Cristiano Ronaldo chce wydać pieniądze na pustynię, aby kupić chwiejnego giganta La Liga