Kostiumy, wszechobecne pajęczyny, samouczki dotyczące makijaży na Halloween…wszystko to zbliża się wielkimi krokami! Jednak czym byłaby ta wyjątkowa impreza bez…jedzenia? Jeśli organizujesz lub uczestniczysz w tegorocznym Halloween, nie możesz przegapić tych przepisów! Jeśli chcesz poznać tematyczne, banalnie proste i pyszne pomysły na Halloweenowe przekąski, zapraszamy do lektury!
Słodko-słone jabłka karmelowe
Potrzebujesz: 6 małych jabłek, 1 filiżanka syropu klonowego, ½ szklanki miodu, ¾ szklanki śmietany, ½ łyżeczki cukru pudru, roztopiona czekolada, sól morska.
1. Włóż do jabłek drewniane szpikulce lub gałązki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
2. W średnim garnku wymieszaj syrop klonowy, miód i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Gotuj 10-12 minut lub do zgęstnienia do karmelowego sosu. Powinien z łatwością pokryć grzbiet drewnianej łyżki. Zdejmij z ognia i dodaj wanilię oraz szczyptę soli morskiej.
3. Bardzo ostrożnie przełóż karmel do miski żaroodpornej.
4. Pracując szybko, zamieszaj jabłka w karmelu, a następnie ułóż na przygotowanej blasze do pieczenia. Powtórz z pozostałymi jabłkami. Jeśli karmel za bardzo sztywnieje, aby go zanurzyć, podgrzej go przez 15-20 sekund w kuchence mikrofalowej, aby ponownie go nieco roztopic.
5. Odstaw karmel na około 10-15 minut, a następnie zanurz każde jabłko w roztopionej czekoladzie. Niech czekolada stwardnieje, a następnie ciesz się ich smakie
Halloweenowe ciasteczka-potworki!
Potrzebujesz: 1 szklanka solonego masła, trzymanego w temperaturze pokojowej, 1 szklanka brązowego cukru, ½ szklanki cukru trzcinowego, 2 duże jajka i jedno żółtko, 1 łyżkę ekstraktu waniliowego, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczka soli koszernej, 2 filiżanki owsa
1. Rozgrzej piekarnik do 350 ° F. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
2. W misce ubij masło, brązowy cukier i wanilię, aż się połączą. Wbij jajka i 1 żółtko, po jednym na raz, aż się połączą. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Ubij owies.
3. Złóż 1 filiżankę M&M’s, precli i kawałków czekolady.
5. Piecz przez 8 minut, następnie obróć patelnię i piecz kolejne 2 minuty. Wyciągnij patelnię i włóż pozostałe M&M’s i cukierkowe oczka do ciasteczek. Piec 2-3 minuty. Wyjmij z piekarnika i pozwól ciastkom ostygnąć na blasze do pieczenia. Będą nadal lekko gotować, gdy usiądą na blasze do pieczenia.
4. Rozwałkuj ciasto na kulki wielkości 1/4 szklanki. Umieść 3 cale od siebie na przygotowanej blasze do pieczenia.
6. Jedz na ciepło lub ostudź i przechowuj w hermetycznym pojemniku do 4 dni.
„Zmumifikowany” chleb czosnkowy
Potrzebujesz: 8 średnich ząbków czosnku, 6 łyżek masła, 2 łyżki startego parmezanu, ½ łyżeczki soli, czarny pieprz, 2 bagietki, 6 serów-sticków, 16 czarnych oliwek pokrojonych na pół
- Ustaw ruszt piekarnika w dolnej trzeciej pozycji i podgrzej do 500 stopni.
- Ząbki czosnku upiec na małej patelni na średnim ogniu, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aż pachnie i pogłębi kolor ząbków, około 8 minut.
- Gdy ząbki czosnku są wystarczająco chłodne, aby je obsłużyć, oskóruj i zmiel lub przeciśnij ząbki przez praskę do czosnku. Używając widelca, zetrzyj czosnek, zmiękczone masło, parmezan, sól i szczyptę pieprzu w misce, aż dokładnie się połączą.
- Pokrój każdy z małych plasterków bagietki na pół wzdłuż, a następnie ponownie na pół w poprzek, aby uzyskać osiem połówek. Posmaruj przeciętą stronę każdej z ośmiu połówek przygotowanym masłem czosnkowym.
- Delikatnie obierz sery sznurkowe. Na każdej połówce połóż po dwie kromki czarnych oliwek na oczy, a następnie ułóż kawałki sera sznurkowego warstwami na połówkach chleba, aby wyglądały jak mumie.
- Przełóż połówki, posmarowaną masłem i serem do góry, na blachę do pieczenia. Piecz w 500 stopniach przez 6-8 minut, aż ser się rozpuści i zacznie się zarumieniać. Natychmiast podawaj.
Chrupiący potwór
Potrzebujesz: 3 szklanki popcornu, 2 szklanki precelków, 1 szklanka półsłodkich, roztopionych chipsów czekoladowych, 1 szklanka białej czekolady w kawałkach, ½ szklanki kukurydzy cukrowej, ½ żółtych i pomarańczowych M&M’s, 2 łyżeczki posypki świecącej.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułóż pojedynczą warstwę popcornu lub kukurydzy i precli.
- Przenieś roztopione czekoladki do oddzielnych woreczków lub torebek strunowych i skrop popcorn i precle roztopioną półsłodką czekoladą, upewniając się, że linie są bardzo blisko siebie (tak, aby większość mieszanki była pokryta czekoladą).
- Udekoruj kukurydzą cukierkową i M&M’s i skrop rozpuszczoną białą czekoladą. Posyp posypką i zamroź lub wstaw do lodówki, aż czekolada będzie twarda, ok. 20 minut.
- Połam na kawałki i podawaj.
Cynamonowe twisty
Potrzebujesz: 2 łyżki stołowe cukru, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, 225g ciasta francuskiego, 1 łyżka masła (roztopione), ½ szklanki cukru, 1 łyżka mleka.
- Namocz 8 (10-calowych) drewnianych szpikulców w wodzie przez 30 minut. Ognisko lub grill rozgrzej do średniej temperatury. Po rozgrzaniu wyczyścić i naoliwić ruszty grillowe. W misce wymieszaj cukier i cynamon.
- Rozwiń ciasto w kształcie półksiężyca i pokrój na 4 prostokąty. Posmaruj 2 prostokąty masłem i posyp cukrem cynamonowym. Od dłuższego końca pokrój każdy prostokąt na 4 paski. Owiń paski wokół szaszłyków i ściśnij, aby je uszczelnić.
- Grilluj na bezpośrednim ogniu, obracając w połowie, od 4 do 6 minut. Przenieś na pośrednie ciepło i grilluj tylko do ugotowania, od 3 do 5 minut. W misce wymieszaj cukier cukierniczy i mleko. Skrop ciepłymi zakrętami.
Który z przepisów najbardziej przypadł Wam do gustu? Dajcie znać!