Wielkimi krokami zbliża się Wigilia. W końcu zjemy nasze ulubione potrawy, które przyrządzamy tylko ten jeden raz w roku. Z tej okazji sprawdziliśmy, jakie najbardziej nietypowe potrawy wigilijne możemy spotkać na polskich stołach.
Siemieniotka
Czy są tu fani siemienia konopi i kaszy gryczanej? Jeśli tak, to danie dla was.
Siemieniotka to danie wywodzące się z kuchni śląskiej. Jest to zupa na bazie siemienia konopi. Podaje się ją z gotowaną na sypko kaszą gryczaną. Każda z gospodyń ma nieco inny przepis, dlatego możecie spotkać się z siemieniotką ugotowaną np. z siemienia lnianego i podaną z kaszą manną.
Woda śledziowa
Woda śledziowa to zupa, którą można spotkać w Mazowieckim.
Do wykonania wody śledziowej potrzebne są śledzie w zalewie octowej, cebula, mleko i śmietana. Uciera się mlecz, cebule i kawałki śledzi razem z zalewą z octu. Następnie odstawia się na kilka dni, żeby nabrało charakteru i podaje na wigilię z ziemniakami.
Gołąbki z kaszą i ziemniakami
Gołąbki z kaszą i ziemniakami to wyjątkowe danie, ponieważ serwuje się je dwukrotnie, ale w odmienny sposób.
W wigilię podaje się je same lub z oprószone smażoną cebulką. W pierwszy dzień świąt odsmaża się to, co zostało na dużej ilości tłuszczu na patelni i podaje na boczku. Zrobienie tych gołąbków jest banalnie proste — tłucze się ugotowane, nieodcedzone ziemniaki razem z surową kaszą gryczaną cebulką, solą i pieprzem i zawija w liście kapusty.
Garus
Garus to staropolska zupa owocowa o bardzo gęstej konsystencji.
Garus to zupa, którą najczęściej przygotowuje się z rozgotowanych gruszek lub śliwek. Dodaje się do niej jajka, mleko, mąkę i przyprawy. Najczęściej podawana jest z okraszonymi ziemniakami. Nie ma jednego konkretnego przepisu na tę potrawę. W wersji śląskiej śliwki gotuje się do miękkości, a gotową zupę podaje z gotowaną białą fasolą. W Kieleckim zamiast fasoli pojawia się kasza jaglana lub gryczana. Ponoć w niektórych rejonach Polski można też spotkać zupę Garus podawaną z kawałkami piernika.
Pampuchy z makiem
Pampuchy to nic inne jak duże kluski gotowane na parze.
W wersji świątecznej pampuchy są nadziewaną makową masą, którą wcześniej przygotowuje się na patelni z dodatkiem miodu, rodzynek, kandyzowanych owoców, soku z cytryny i odrobiny oleju. W celu nadziania klusek, gotowe nadzienie łyżką nakładamy na rwane kawałki ciasta, które rozpłaszczamy w dłoni. Następnie zawijamy, sklejamy i odstawiamy do rośnięcia. Potem smażymy na złoto w głębokim oleju lub gotujemy na parze.
Kompot z leśnych łodyg
Jednym z najpopularniejszych napojów na wigilijnym stole jest kompot z suszonych owoców. Okazuje się, że w niektórych rejonach Polski zamiast kompotu z suszu znajdziemy na stole kompot z łodyg leśnych malin, słodzony obficie miodem.
Suszynina
Suszynina to słodkie danie z owocami i kisielem, które spotkamy na Dolnym Śląsku.
Suszynina to rozgotowane suszone owoce podane w kisielu żurawinowy, mocno przyprawione goździkami i cynamonem.