Nietypowe potrawy wigilijne na polskich stołach

Date:

Wielkimi krokami zbliża się Wigilia. W końcu zjemy nasze ulubione potrawy, które przyrządzamy tylko ten jeden raz w roku. Z tej okazji sprawdziliśmy, jakie najbardziej nietypowe potrawy wigilijne możemy spotkać na polskich stołach.

Siemieniotka

Czy są tu fani siemienia konopi i kaszy gryczanej? Jeśli tak, to danie dla was.

Siemieniotka to danie wywodzące się z kuchni śląskiej. Jest to zupa na bazie siemienia konopi. Podaje się ją z gotowaną na sypko kaszą gryczaną. Każda z gospodyń ma nieco inny przepis, dlatego możecie spotkać się z siemieniotką ugotowaną np. z siemienia lnianego i podaną z kaszą manną.

Woda śledziowa

Woda śledziowa to zupa, którą można spotkać w Mazowieckim.

Do wykonania wody śledziowej potrzebne są śledzie w zalewie octowej, cebula, mleko i śmietana. Uciera się mlecz, cebule i kawałki śledzi razem z zalewą z octu. Następnie odstawia się na kilka dni, żeby nabrało charakteru i podaje na wigilię z ziemniakami.

Gołąbki z kaszą i ziemniakami

Gołąbki z kaszą i ziemniakami to wyjątkowe danie, ponieważ serwuje się je dwukrotnie, ale w odmienny sposób.

W wigilię podaje się je same lub z oprószone smażoną cebulką. W pierwszy dzień świąt odsmaża się to, co zostało na dużej ilości tłuszczu na patelni i podaje na boczku. Zrobienie tych gołąbków jest banalnie proste — tłucze się ugotowane, nieodcedzone ziemniaki razem z surową kaszą gryczaną cebulką, solą i pieprzem i zawija w liście kapusty.

Garus

Garus to staropolska zupa owocowa o bardzo gęstej konsystencji.

Garus to zupa, którą najczęściej przygotowuje się z rozgotowanych gruszek lub śliwek. Dodaje się do niej jajka, mleko, mąkę i przyprawy. Najczęściej podawana jest z okraszonymi ziemniakami. Nie ma jednego konkretnego przepisu na tę potrawę. W wersji śląskiej śliwki gotuje się do miękkości, a gotową zupę podaje z gotowaną białą fasolą. W Kieleckim zamiast fasoli pojawia się kasza jaglana lub gryczana. Ponoć w niektórych rejonach Polski można też spotkać zupę Garus podawaną z kawałkami piernika.

Pampuchy z makiem

Pampuchy to nic inne jak duże kluski gotowane na parze.

W wersji świątecznej pampuchy są nadziewaną makową masą, którą wcześniej przygotowuje się na patelni z dodatkiem miodu, rodzynek, kandyzowanych owoców, soku z cytryny i odrobiny oleju. W celu nadziania klusek, gotowe nadzienie łyżką nakładamy na rwane kawałki ciasta, które rozpłaszczamy w dłoni. Następnie zawijamy, sklejamy i odstawiamy do rośnięcia. Potem smażymy na złoto w głębokim oleju lub gotujemy na parze.

Kompot z leśnych łodyg

Jednym z najpopularniejszych napojów na wigilijnym stole jest kompot z suszonych owoców. Okazuje się, że w niektórych rejonach Polski zamiast kompotu z suszu znajdziemy na stole kompot z łodyg leśnych malin, słodzony obficie miodem.

Suszynina

Suszynina to słodkie danie z owocami i kisielem, które spotkamy na Dolnym Śląsku.

Suszynina to rozgotowane suszone owoce podane w kisielu żurawinowy, mocno przyprawione goździkami i cynamonem.

tabola

Podziel się :)

UDOSTĘPNIJ POST

Popularn

Więcej
PODOBNE

John Williams ustanowił wyjątkowe dwa rekordy kolejną nominacją do Oscara

John Williams tworzy historię. Dzięki swojej nominacji za muzykę do filmu "Fabelmanowie" kompozytor pobił swój własny rekord największej ilości oscarowych nominacji otrzymanych przez żyjącą osobę.

Znamy nominacje do BAFTA 2023. Kto może zdobyć brytyjskiego Oscara?

Tegoroczna gala rozdania nagród BAFTA odbędzie się 19 lutego. Nagrody zostaną rozdane po raz 76. Spójrzmy więc na tegorocznych nominowanych do brytyjskiego Oscara.

Na Mount Everest mieszkają koty! Spotkasz je na południowej ścianie największej góry świata

Okazuje się, że Mount Everest ma rzadkiego lokatora. Naukowcy z Wildlife Conservation Society odkryli, że na południowej ścianie najwyższej góry świata mieszkają koty!

Chora na raka mówi, że kulturystyka zmieniła życie i pomogła jej na nowo odkryć siebie

Kiedy Grace Guest po raz pierwszy zaczęła odczuwać zmęczenie,...