22 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Margarity. To jeden z najpopularniejszych drinków na świecie. Oto krótka historia Margarity i przepis jak ją zrobić.
Margarita to drink na bazie tequili, likieru typu triple sec i soku z limonki. Uważa się, że koktajl powstał w kraju, z którego wywodzi się tequila, czyli z Meksyku.
Historykom wciąż nie udało się jednoznacznie określić genezy Margarity, ale najczęściej słyszana anegdota mówi, że drink powstał na cześć Margarity Seims. Była to Amerykanka, która była na wakacjach w Acapulco w 1948 roku, kiedy poprosiła o zmieszanie swoich ulubionych napojów — tequili, likieru pomarańczowego i soku z limonki. Tommy Hilton tak polubił ten koktajl, że zaczął serwować go w swoich hotelowych barach i restauracjach rozsianych po całym świecie, przez co Margarity zyskała globalną sławę.
Serwowany w eleganckim kieliszku ze słoną otoczką słodko-kwaśny koktajl z posmakiem limonki jest prosty w przygotowaniu, a składniki są ogólnodostępne przez cały rok.
Przepis na klasyczną margaritę:
- 40 ml tequili
- 20 ml Cointreau
- 20 ml soku wyciśniętego z limonki
- Kruszony lód
W shakerze zmieszać ze sobą dokładnie wszystkie składniki, w tym część kruszonego lodu. Przelać przez sitko do kieliszka ozdobionego crustem i wypełnionego pozostałym lodem.