1. Testi kebab – danie mięsno-warzywne. Przygotowuje się je w glinianym naczyniu, które następnie rozbija się przed podaniem.
To specjalność regionu Nevsehir, która zawiera ceramikę wykonaną w Avanos, przy użyciu czerwonej gliny ze słynnej rzeki Kizilirmak. Gliniany dzbanek wypełnia się wołowiną, pomidorami, papryką, czosnkiem i kawałkiem masła. Na koniec otwór jest zamykany obranym plasterkiem ziemniaka i przykrywany folią aluminiową, a całość umieszczona w piecu opalanym drewnem. Gdy zawartość jest już gotowa, kucharz na specjalnej wysokości rozbija małym młotkiem naczynie i podaje do stołu.
2. Perde pilaw – maślane ciasto wypełnione ryżem, kurczakiem, porzeczkami, migdałami, orzeszkami pinii i masłem.
Danie zwykle jest podawane na weselach. Kształtem ma przedstawiać tworzenie nowego domu; ryż symbolizuje płodność, a porzeczki przyszłe potomstwo.
3. Iskender kebab – został nazwany na cześć İskendera Efendiego, człowieka, który wynalazł to danie. Podobno po raz pierwszy przygotował je dla robotników na miejskim bazarze Kayhan w 1867 roku. Kebab ten jest najbardziej popularny w północno-zachodniej Turcji.
Cienkie plastry mięsa doner układane są na kawałkach pulchnego chleba pide, duszone w świeżo zrobionym sosie pomidorowym, ochrzczone odrobiną skwierczącego roztopionego masła i podawane z porcją pikantnego jogurtu, grillowanego pomidora i zielonej papryki.
4. Yaprak dolma – to tradycyjne danie to zasadniczo zwinięte liście winorośli i wypełnione dobrze doprawionym ryżem lub mięsem mielonym.
W wersji Isparta yaprak dolma, ryż gotuje się z pomidorami, pęczkiem pietruszki, cebulą, czosnkiem, koncentratem pomidorowym, oliwą z oliwek, czarnym pieprzem, solą i wodą. Łyżkę tej mieszanki umieszcza się na liściu winorośli, a następnie składa i starannie zwija w zgrabne małe cylindry.
5. Mercimek kofte – to niezwykle popularna turecka wegetariańska przystawka lub dodatek.
Wykonana jest z czerwonej soczewicy, drobnej kaszy bulgur, soli, drobno posiekanej cebuli, szalotki, pomidora, aci biber salca (ostra pasta z czerwonej papryki) oraz zmiażdżonej kolendry.
Wystarczy jedną z uformowanych bryłek skropić sokiem z cytryny, zawinąć w liść sałaty i gotowe.
6. Pide – rodzaj podpłomyków wykonanych z rozciągniętych kulek ciasta i włożonych z różnymi nadzieniami.
Pide to zdecydowany faworyt wśród Turków, a jedne z najsmaczniejszych pochodzą z regionu Morza Czarnego. Najbardziej popularna jest sucuklu yumurta, pikantna turecka kiełbasa i jajko zmieszane z kasarem (żółtym serem owczym), ale równie dobre jest ispanakli kasar, szpinak z serem. Danie przygotowywane w piecu opalanym drewnem, dzięki wysokiej temperaturze daje nam chrupiącą bazę idealną dla wszystkich składników.
Które z tych dań wygląda najbardziej smakowicie? Koniecznie dajcie znać!