6 najciekawszych tureckich dań, które warto spróbować.

0
114

1. Testi kebab – danie mięsno-warzywne. Przygotowuje się je w glinianym naczyniu, które następnie rozbija się przed podaniem.

To specjalność regionu Nevsehir, która zawiera ceramikę wykonaną w Avanos, przy użyciu czerwonej gliny ze słynnej rzeki Kizilirmak. Gliniany dzbanek wypełnia się wołowiną, pomidorami, papryką, czosnkiem i kawałkiem masła. Na koniec otwór jest zamykany obranym plasterkiem ziemniaka i przykrywany folią aluminiową, a całość umieszczona w piecu opalanym drewnem. Gdy zawartość jest już gotowa, kucharz na specjalnej wysokości rozbija małym młotkiem naczynie i podaje do stołu.

https://as1.ftcdn.net/v2/jpg/04/23/52/76/1000_F_423527685_ZNkgleqlaEOQzocboq6JSEaWQgwIzgCP.jpg

2. Perde pilaw – maślane ciasto wypełnione ryżem, kurczakiem, porzeczkami, migdałami, orzeszkami pinii i masłem.

Danie zwykle jest podawane na weselach. Kształtem ma przedstawiać tworzenie nowego domu; ryż symbolizuje płodność, a porzeczki przyszłe potomstwo.

https://www.sefabdullahusta.com/wp-content/uploads/2021/04/MILFOY-KAPAMALI-PILAV-1.jpg

3. Iskender kebab – został nazwany na cześć İskendera Efendiego, człowieka, który wynalazł to danie. Podobno po raz pierwszy przygotował je dla robotników na miejskim bazarze Kayhan w 1867 roku. Kebab ten jest najbardziej popularny w północno-zachodniej Turcji.

Cienkie plastry mięsa doner układane są na kawałkach pulchnego chleba pide, duszone w świeżo zrobionym sosie pomidorowym, ochrzczone odrobiną skwierczącego roztopionego masła i podawane z porcją pikantnego jogurtu, grillowanego pomidora i zielonej papryki.

https://www.chocolatesandchai.com/wp-content/uploads/2022/03/Iskender-Kebab-Featured.jpg

4. Yaprak dolma – to tradycyjne danie to zasadniczo zwinięte liście winorośli i wypełnione dobrze doprawionym ryżem lub mięsem mielonym.

W wersji Isparta yaprak dolma, ryż gotuje się z pomidorami, pęczkiem pietruszki, cebulą, czosnkiem, koncentratem pomidorowym, oliwą z oliwek, czarnym pieprzem, solą i wodą. Łyżkę tej mieszanki umieszcza się na liściu winorośli, a następnie składa i starannie zwija w zgrabne małe cylindry.

https://www.grandturkishbazaar.com/wp-content/uploads/2020/03/yaprak-sarma-stuffed-grape-leaves-5.jpg

5. Mercimek kofte – to niezwykle popularna turecka wegetariańska przystawka lub dodatek.

Wykonana jest z czerwonej soczewicy, drobnej kaszy bulgur, soli, drobno posiekanej cebuli, szalotki, pomidora, aci biber salca (ostra pasta z czerwonej papryki) oraz zmiażdżonej kolendry.

Wystarczy jedną z uformowanych bryłek skropić sokiem z cytryny, zawinąć w liść sałaty i gotowe.

https://www.yummytemple.com/wp-content/uploads/2022/08/Mercimek-koftesi-made-from-bulgur-and-red-lentils.jpg

6. Pide – rodzaj podpłomyków wykonanych z rozciągniętych kulek ciasta i włożonych z różnymi nadzieniami.

Pide to zdecydowany faworyt wśród Turków, a jedne z najsmaczniejszych pochodzą z regionu Morza Czarnego. Najbardziej popularna jest sucuklu yumurta, pikantna turecka kiełbasa i jajko zmieszane z kasarem (żółtym serem owczym), ale równie dobre jest ispanakli kasar, szpinak z serem. Danie przygotowywane w piecu opalanym drewnem, dzięki wysokiej temperaturze daje nam chrupiącą bazę idealną dla wszystkich składników.

https://www.pyszne.pl/foodwiki/uploads/sites/7/2018/03/pide-2-1080×850.jpg

Które z tych dań wygląda najbardziej smakowicie? Koniecznie dajcie znać!

Brak postów do wyświetlenia