Dlaczego warto jeść awokado codziennie?

0
157
Awokado (foto: unsplash)

Spożycie awokado na świecie wzrasta co roku w gwałtownym tempie. Wszystko przez jego właściwości zdrowotne. Oto dlaczego warto jeść awokado codziennie.

Awokado dziennie jest dobre dla zdrowia serca! Naukowcy udowodnili, że awokado może chronić serce w podobny sposób, jak oliwa z oliwek i orzechy w zdrowej dla serca diecie śródziemnomorskiej. Analiza 10 badań z 2018 roku wykazała wzrost poziomu HDL (cholesterolu ochronnego) u osób, które spożywały średnio od 1 do 3,7 awokado dziennie. Awokado jest również bogate w tłuszcze jednonienasycone, błonnik (9 gramów na średnie awokado) i potas, a te składniki wspomagają dobry stan układu krążenia. Awokado jest również bogate w witaminy B, E i C. Zawiera też kilka składników odżywczych pochodzenia roślinnego, w tym: fitosterole – spożywany w zalecanych ilościach może obniżać poziom cholesterolu, który jest czynnikiem ryzyka chorób serca; leucynę i zeaksantynę – te karotenoidy działają jako przeciwutleniacze i chronią zdrowe komórki, zwłaszcza oczu.

Awokado to owoce pochodzące z wyżyn Meksyku, Gwatemali i wybrzeża Pacyfiku w Ameryce Środkowej.

CZYTAJ: Johnny Depp reżyserem filmu z polskim akcentem. Wiemy, o czym opowie i kto jest w obsadzie

CZYTAJ: Daje wypożyczonemu zawodnikowi United krystalicznie czysty sygnał o dalszej drodze

Brak postów do wyświetlenia