Dzień niedźwiedzia polarnego. Czego o nim nie wiedziałeś?

0
138

27 lutego obchodzimy Światowy Dzień Niedźwiedzia Polarnego. To biały niedźwiedź, który zamieszkuje Arktykę i zaczyna grozić mu wyginięcie. Dlaczego? Oto co musisz wiedzieć o Światowym Dniu Niedźwiedzia Polarnego i jego bohaterze.

Dzień Niedźwiedzia Polarnego powstał z inicjatywy organizacji Polar Bears International, która chce uświadomić, że wskutek globalnego ocieplenia zmniejsza się pokrywa lodowa w Arktyce, co skutkuje wymieraniem niedźwiedzi polarnych. To istotna informacja, tym bardziej że niedźwiedź ten jest drapieżnikiem szczytowym, co oznacza, że jest na szczycie łańcucha pokarmowego i nie ma naturalnych wrogów.

Niedźwiedziom polarnym nadano status „narażony na wyginięcie” w 2006 roku. Naukowcy, w tym klimatolodzy, uważają, że zanikanie lodu morskiego w wyniku globalnego ocieplenia może być znaczącym czynnikiem zmniejszającym możliwości przetrwania tego gatunku jeszcze w ciągu XXI wieku. Innym równie niepokojących czynnikiem, który zagraża niedźwiedziom polarnym, jest ekstremalne łowiectwo. Polowania na niedźwiedzie polarne stały się w ostatnim czasie bardzo modne wśród łowców. Potencjalnych chętnych nie odstrasza cena ustalona przez organizatorów, którzy życzą sobie za „wyprawę na niedźwiedzia” od 35 tys. dolarów wzwyż.

Z okazji Dnia Niedźwiedzia Polarnego przybliżamy te niezwykłe istoty. Oto ciekawostki o białych niedźwiedziach.

1. Ich czarną skórę pokrywa tysiące przezroczystych włosków wypełnionych powietrzem. Mają one za zadanie chronić niedźwiedzia przed zimnem. To za sprawą załamania promieni UV futro wydaje się białe.

2. Jeśli niedźwiedź polarny chce się wtopić w otoczenie i pozostawać niezauważonym, często zasłania swój nos. Wszystko dlatego, że to jedyna czarna część ciała, która na tle białego znacznie się wyróżnia,

3. Niedźwiedzie, które cierpią na albinizm, wyróżniają się tym, iż mają czerwone oczy i nos.

4. Niedźwiedzie polarne nie piją wody z otoczenia. Wodę zapewniają im reakcję chemiczne, które zachodzą w ich organizmie.

5. Pokarm potrafi wyczuć nawet z odległości 30 kilometrów, dzięki niezwykle czułemu zapachowi.

6. Człowiek nie może żywić się wątrobą niedźwiedzia polarnego. Zawiera ona witaminę A w stężeniu, które jest dla nas zabójcze.

Brak postów do wyświetlenia