Najdziwniejsze dania wigilijne ze świata

Date:

Tak jak zwyczaje często różnią się w zależności od regionu, tak samo różne są ich świąteczne potrawy. Oto kilka bardzo zaskakujących dań wigilijnych z całego świata.

Hallaca

Hallaca jest jedną z najstarszych tradycji kulinarnych w Wenezueli i nadal jest przygotowywana według tych samych metod, jakie stosowano w czasach kolonialnych. Ze względu na zastosowanie europejskich – a także rodzimych – składników danie to jest uważane za jedną z najbardziej reprezentatywnych ikon wielokulturowego dziedzictwa kraju. Przysmak zazwyczaj obejmuje mieszankę mięs z rodzynkami, kaparami i oliwkami zawiniętą w ciasto z mąki kukurydzianej. Wszystko to jest składane w liście bananowca przed gotowaniem na parze.

Kiviak

Kiviak to bożonarodzeniowy przysmak na Grenlandii, składający się z surowego mięsa całych małych arktycznych ptaków zawiniętych w tłustą foczą skórę, a następnie zakopanych pod ziemią na kilka miesięcy. Gdy mięso osiągnie określony poziom rozkładu i zmięknie w procesie fermentacji, jest wykopywane i spożywane jako nieco ostry, ale ponadczasowy smakołyk.

Chicken Bone Candy

Cukierki, których nazwa — Cukierki z kości kurczaka — nie ma nic wspólnego z kurczakiem, stały się słynne na całym świecie dlatego, że ludzie myślą, że Kanadyjczycy naprawdę jedzą cukierki z kości kurczaka. W rzeczywistości cukierki te nie mają nic wspólnego z kurczakiem. Nazywają się tak tylko dlatego, żeby przyciągać i intrygować już samą nazwą. Od lat 80. XIX wieku Chicken Bone Candy zawiera różową, cynamonową, skórkę wokół intensywnego rdzenia z ciemnej czekolady.

Bûche de Noël

Praktyki wypalania kłód w okresie świątecznym nawiązują do okresu średniowiecza, kiedy rodziny uroczyście przynosiły do ​​domu drzewko przed świętami Bożego Narodzenia. Na przestrzeni wieków pojawiła się jednak jadalna wersja tej tradycji w postaci świątecznego deseru, najczęściej określanego we Francji jako Bûche de Noël. Wykonany z czekoladowej rolady biszkoptowej, wypełnionej spienionym kremem maślanym, deser na zewnątrz jest udekorowany na wzór pokrytej korą kłody, przyozdobionej marcepanem i cukrem pudrem.

Lutefisk

To jeden z tradycyjnych świątecznych przysmaków mieszkańców Norwegii. Za tajemniczą nazwą lutefisk kryje się suszona ryba, zazwyczaj dorsz, którą przez kilka dni moczy się w wodzie, a następnie maceruje w ługu sodowym – silnie żrącej substancji. Po wyjęciu z takiej marynaty rybę należy znów przez kilka dni moczyć w wodzie. Efektem jest niezwykle aromatyczny (zdaniem niektórych nawet za bardzo — śmierdzący) dorsz o galaretowatej konsystencji. Po usmażeniu, upieczeniu lub ugotowaniu serwuje się go z warzywami bądź innymi dodatkami, np. beszamelem.

tabola

Podziel się :)

UDOSTĘPNIJ POST

Popularn

Więcej
PODOBNE

John Williams ustanowił wyjątkowe dwa rekordy kolejną nominacją do Oscara

John Williams tworzy historię. Dzięki swojej nominacji za muzykę do filmu "Fabelmanowie" kompozytor pobił swój własny rekord największej ilości oscarowych nominacji otrzymanych przez żyjącą osobę.

Znamy nominacje do BAFTA 2023. Kto może zdobyć brytyjskiego Oscara?

Tegoroczna gala rozdania nagród BAFTA odbędzie się 19 lutego. Nagrody zostaną rozdane po raz 76. Spójrzmy więc na tegorocznych nominowanych do brytyjskiego Oscara.

Na Mount Everest mieszkają koty! Spotkasz je na południowej ścianie największej góry świata

Okazuje się, że Mount Everest ma rzadkiego lokatora. Naukowcy z Wildlife Conservation Society odkryli, że na południowej ścianie najwyższej góry świata mieszkają koty!

Chora na raka mówi, że kulturystyka zmieniła życie i pomogła jej na nowo odkryć siebie

Kiedy Grace Guest po raz pierwszy zaczęła odczuwać zmęczenie,...