Światowy Dzień Czekolady. Jedz tyle czekolady dziennie, a będziesz zdrów jak koń

0
80
Czekolada (unsplash)

Często mówi się, że jedzenie kostki czekolady dziennie jest dobre dla zdrowia. Czy na pewno? Sprawdziliśmy, ile należy jeść czekolady dziennie, by miała pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Dobra wiadomość dla wszystkich czekoladoholików: ogólnie można bezpiecznie jeść ciemną czekoladę każdego dnia!

W rzeczywistości badania wykazały, że spożywanie umiarkowanych ilości ciemnej czekolady może przynieść pewne korzyści zdrowotne, w tym obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie ryzyka chorób serca. Oczywiście ważne jest kontrolowanie spożycia i trzymanie się zalecanej dziennej dawki. Należy również pamiętać, że chociaż ciemna czekolada ma pewne korzyści zdrowotne, nadal jest bogata w kalorie i cukier, dlatego powinna być spożywana jako część zbilansowanej diety.

Według ekspertów w dziedzinie zdrowia spożywanie około 30-60 gramów ciemnej czekolady dziennie to zdrowa ilość dla większości ludzi. Średnio jedna kostka ciemnej czekolady waży około 10-15 gramów. Tak więc, jeśli zastosujemy zalecane dzienne spożycie 30-60 gramów, oznacza to, że możesz zjeść od trzech do sześciu kostek ciemnej czekolady dziennie.

Chociaż wszystkie marki różnią się nieznacznie składnikami, ogólnie rzecz biorąc, ciemna czekolada jest dobrym źródłem ważnych minerałów, takich jak żelazo, magnez, miedź i mangan. Dlatego też, jeśli spożywamy czekoladę w zalecanych ilościach, może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Oto niektóre z głównych korzyści zdrowotnych związanych z jedzeniem umiarkowanych ilości ciemnej czekolady:

  1. Ciemna czekolada jest bogata w przeciwutleniacze zwane flawonoidami , które, jak wykazano, zmniejszają stany zapalne i zmniejszają ryzyko chorób serca.
  2. Spożywanie ciemnej czekolady może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poprawić przepływ krwi, co może zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
  3. Flawonoidy w ciemnej czekoladzie mogą korzystnie wpływać na mózg, poprawiając funkcje poznawcze i zmniejszając ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.
  4. Ciemna czekolada zawiera fenyloetyloaminę (PEA), która jest naturalnym wzmacniaczem nastroju i może pomóc zwiększyć poczucie szczęścia i dobrego samopoczucia.
  5. Przeciwutleniacze w ciemnej czekoladzie mają działanie przeciwzapalne, co może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych, takich jak rak i cukrzyca.

To co, zjesz dziś kostkę czekolady?

CZYTAJ: Światowy Dzień Czekolady. Skąd wzięła się czekolada?

CZYTAJ: Sensacja na Wimbledonie. Członkowie organizacji Just Stop Oil wdarli się na kort

Brak postów do wyświetlenia