Każdego dnia w Wielkiej Brytanii wypija się około 100 milionów filiżanek herbaty – to aż 36,5 miliarda kubków rocznie! Nowe badania pokazują, że pomaga ona zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, które są odpowiedzialne za jedną czwartą wszystkich zgonów w Wielkiej Brytanii.
Naukowcy z Uniwersytetu Edith Cowan w Australii Zachodniej przebadali ponad 800 kobiet i odkryli, że kobiety z wysokim poziomem flawonoidów – substancji znajdujących się w herbacie – były znacznie mniej narażone na zwapnienie aorty, które może prowadzić do zawałów serca i udarów mózgu.
Jednak jak odkryła Clare O’Reilly, skromny kubek herbaty może pomóc nie tylko w zdrowiu serca.
Badania przeprowadzone w Polsce wykazały, że herbata może pomóc zmniejszyć podwyższone ciśnienie. Regularne picie filiżanki herbaty może obniżyć ciśnienie, ale korzyści były jeszcze większe dla tych, którzy pili herbatę dłużej niż siedem dni.
![](https://f7.pl/wp-content/uploads/2022/11/Obraz2-10.png)
Występujące w herbacie związki zwane polifenolami poprawiają zdrowie jelit. Wspólne badanie przeprowadzone przez naukowców z Hongkongu i Finlandii wykazało, że picie herbaty nie tylko wspomaga dobre bakterie jelitowe, ale także zmniejsza liczbę złych bakterii jelitowych.
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego Tianjin w Chinach w przeciągu 11 lat przebadali ponad 365 tysięcy osób w wieku od 50 do 74 lat. Okazało się, że osoby, które piły od dwóch do trzech filiżanek herbaty dziennie oraz od dwóch do trzech filiżanek kawy, miały o 32% mniejsze ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Niewielkie badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Mahidol w Tajlandii wykazało, że ochotnicy ze stanem przedcukrzycowym i bez niego, którzy pili czarną herbatę, mieli niższy poziom cukru we krwi niż grupa placebo.
![](https://f7.pl/wp-content/uploads/2022/11/Obraz3-7.png)
Naukowcy z University College London odkryli, że picie herbaty obniża poziom kortyzolu, który jest hormonem stresu.
Według National Institute of Neuroscience w Tokio picie herbaty – która zawiera aminokwas zwany L-teaniną – poprawia również koncentrację i aktywność mózgu.
Jak możemy zaobserwować, ten niepozorny i popularny na świecie napój ma świetne właściwości zdrowotne, a regularne wypijanie choćby jednego kubka dziennie może przynosić nam bardzo dobre efekty.